Συνολικά 50 χρόνια συμπληρώνονται το 2019 από το ιστορικό Γούντστοκ, το φεστιβάλ που έμεινε ανεξίτηλο στην ιστορία της μουσικής.

Ήταν Αύγουστος του 1969, όταν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μία φάρμα παραγωγής γάλακτος στα βουνά Catskill που βρίσκονται στην περιοχή βόρεια της Νέας Υόρκης, για να ακούσουν αγαπημένους καλλιτέχνες. Joan Baez, Santana, Janis Joplin, Grateful Dead, Who, The Band, Crosby, Stills, Nash & Young και Jimi Hendrix έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια κορυφαία στιγμή της μουσικής ιστορίας.

Το μοναδικό αυτό γεγονός αποτέλεσε το αντικείμενο του ομώνυμου ντοκιμαντέρ Woodstock, το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ.

Για τους χιλιάδες παρευρισκόμενους στο φοβερό φεστιβάλ του Γούντστοκ, αυτό το γεγονός δεν ήταν απλώς μια κορυφαία μουσική εμπειρία, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Ήταν μια κίνηση υπέρ της αγάπης, της συμφιλίωσης, της ειρήνης, του ελεύθερου έρωτα, της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Της ελευθερίας και του μεγάλου “όχι” στους συμβιβασμούς. Αν το φεστιβάλ γινόταν σήμερα, θα περιελάμβανε τα ίδια και άλλα πολλά, όπως αθλητικά στοιχήματα, ποτά κάθε είδους κ.α.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο δημοσιογράφος που απέστειλε το Time περιέγραψε το Γούντστοκ, λέγοντας ότι όλο αυτό που έζησε εκείνο το φοβερό και ανεπανάληπτο τριήμερο ήταν κάτι που μάλλον ερχόταν από το μέλλον και όχι ως μια ανάμνηση από το παρελθόν.

Η αναβίωση

Από τότε μέχρι σήμερα, αρκετές φορές προσπάθησαν κάποιοι να αναβιώσουν το φεστιβάλ, που έμελλε να γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στη συνείδηση εκείνης της γενιάς.

Το 2019, με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων, θα γίνει μία ακόμη ανάλογη προσπάθεια, περίπου στις ίδιες ημερομηνίες με το πρώτο Γούντστοκ, αυτό που συνδέθηκε στη μνήμη όσων το έζησαν αλλά και στη συνείδηση όσων δεν το έζησαν με την ελευθερία.

Η αναβίωση του Γούντστοκ θα συνδυαστεί με συναυλίες και άλλου τύπου παρουσιάσεις, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή, έτσι ώστε να συνάδει με το πνεύμα του ίδιου του φεστιβάλ.