Από το 1981, που έλαβε μέρος για πρώτη φορά, η Κύπρος έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνολικά 34 φορές. Ωστόσο, μόλις το 2018, βρέθηκε τόσο πολύ κοντά στην πρωτιά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, με την Ελένη Φουρέιρα και το Fuego και μάλιστα έχοντας λάβει βαθμούς από τους τηλεθεατές και των 42 χωρών!

Το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχε φέρει για τη χώρα της η Άννα Βίσση το 1982 (είχε πάρει τότε την πέμπτη θέση, αν και θεωρούνταν από τα φαβορί) και ακολούθησαν η Χαρά και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου το 1997 και η Λίζα Ανδρέας με τη συμμετοχή της Κύπρου το 2004.

Μάλιστα από το 2006 και έως το 2013, η Κύπρος δεν κατάφερνε καν να προκριθεί στον τελικό και σταματούσε πάντα στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Η οικονομική κρίση στα δημοσιονομικά της χώρας την ανάγκασε να αποσυρθεί το 2014 από τη Eurovision για να επιστρέψει βέβαια τον επόμενο χρόνο.

Ανταλλάσσει 12άρια με την Ελλάδα

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό της συμμετοχής της Κύπρου στον δημοφιλή αυτό θεσμό τραγουδιού, είναι το γεγονός ότι συνήθως τα 12άρια της η χώρα τα δίνει στην ελληνική συμμετοχή (το αντίστοιχο συνηθίζεται άλλωστε και από την Ελλάδα).

Η ανταλλαγή αυτή έχει γίνει «θεσμός» για τη Eurovision, ενώ υπήρξαν και ελάχιστες εξαιρέσεις στο ιστορικό αυτό. Η τελευταία φορά ήταν το 2015, όταν η Κύπρος δεν έδωσε στην Ελλάδα το πολυπόθητο 12άρι, αλλά περιορίστηκε στους 8 πόντους. Και οι δύο χώρες έδωσαν εκείνη τη χρονιά τα 12άρια τους στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τους καλλιτέχνες οι οποίοι κλήθηκαν να την εκπροσωπήσουν, αυτοί δεν ήταν πάντα κυπριακής καταγωγής (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελένη Φουρέιρα το 2018), ενώ και τα τραγούδια με τα οποία συμμετείχε «έπαιζαν» κυρίως μεταξύ ελληνικού και αγγλικού στίχου (και μία φορά και με το γαλλικό “Comme ci, Comme ça”, αλλά και λίγους ιταλικούς στίχους στο “Νόμιζα”).