Μιχάλης Βιολάρης, Άννα Βίσση, Λία Βίσση, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αλέξια, Κωνσταντίνα, Ευρυδίκη, Δέσποινα Ολυμπίου, αλλά και Μαριάντα Πιερίδη, Σαρμπέλ, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Ήβη Αδάμου, Αλέξανδρος Παναγή, Μάριος Τοφή…

Τα ονόματα γνωστών καλλιτεχνών που προέρχονται από την Κύπρο και ασχολούνται με τη μουσική με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τραγούδι ή με σύνθεση, δεν έχουν τέλος.

Πρόκειται για ονόματα της νεότερης, της πιο σύγχρονης μουσικής σκηνής, που έχουν αγαπηθεί για τις επιτυχίες τους στο ελληνόφωνο κοινό, ενώ πολλών η καριέρα έχει εδώ και χρόνια ξεπεράσει τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου.

Το φαινόμενο Άννα Βίσση

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Άννας Βίσση, που γεννήθηκε στη Λάρνακακαι το μουσικό της άστρο γρήγορα έλαμψε πολύ περισσότερο. Η Άννα Βίσση ξεκίνησε την καριέρα της από την έντεχνη, πιο λαϊκή μουσική και με συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Χατζηνάσιος. Γρήγορα όμως μεταπήδησε στην ποπ σκηνή, κυρίως μετά τη γνωριμία της με τον μετέπειτα σύζυγό της Νίκο Καρβέλα.

Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές και δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, ενώ έχει ασχοληθεί και με μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Επί δεκαετίες μεσουρανούσε στο μουσικό στερέωμα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ έκανε προσπάθειες να γίνει ευρύτερα γνωστή διεθνώς, τραγουδώντας και ξένο στίχο.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται το διπλό άλμπουμ με τον τίτλο Κραυγή, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σε Αυστραλία και Τουρκία. Άλλωστε, το άλμπουμ αυτό θεωρείται μέχρι σήμερα ως ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ της δεκαετίας του 2000 και ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών.

Από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της η συμμετοχή της στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά και η μεγάλη τελετή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης το 2004.

Τον Δεκέμβριο του 2017 τιμήθηκε από το κανάλι ΡΙΚ για την ”πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά της στη μουσική της Κύπρου, της Ελλάδας και του κόσμου”.