Ίσως κανένας άλλος συνθέτης δεν ύμνησε τόσο πολύ την Κύπρο στα τραγούδια του. Η μουσική του έχει την ψυχή της Κύπρου, αποτυπώνει την ιστορία της, μελοποιεί τους ποιητές και τα βάσανά της. Είναι ο Μάριος Τόκας, γέννημα θρέμμα της Κύπρου και ένας από τους κυριότερους εκφραστές του λαϊκού της πολιτισμού.

Γεννήθηκε στα χώματα της Κύπρου, στη Λεμεσό και με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά αποτέλεσε τον σπινθήρα για την έναρξη της πιο δημιουργικής του πορείας ήταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν ο ίδιος ήταν φαντάρος.

Τα γεγονότα τότε τον επηρέασαν τόσο πολύ που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες τραγούδια του, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

Πάνω από 30 δίσκοι

Η μουσική του βασιζόταν στη λαϊκή μουσική παράδοση της Κύπρου αλλά μπολιάστηκε με την πιο σύγχρονη ιστορία της. Περισσότερες από 33 μεγάλες δισκογραφικές δουλειές του Μάριου Τόκα έχουν πραγματικά αφήσει εποχή και αποτελούν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική.

Οι συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες και Κύπριους τραγουδιστές είναι αναρίθμητες, ενώ τα τραγούδια του εξακολουθούν να αγαπιούνται από το κοινό και τα ραδιόφωνα, ακόμη και μετά τον θάνατό του.

Ωστόσο, μια από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του δεν είχε να κάνει με κάποιο γνωστό όνομα της μουσικής σκηνής, αλλά με μια 15χρονη Τουρκοκύπρια μαθήτρια, της οποίας τα λόγια με τίτλο «Η δική μου πατρίδα» μελοποίησε το 1981, σε μετάφραση της ποιήτριας Έλλης Παιονίδου. Το τραγούδι, το οποίο ερμήνευσε αργότερα ο Γιώργος Νταλάρας, αποτελεί σύμβολο ενότητας μεταξύ των ανθρώπων που ζητούν την επανένωση του νησιού και την ειρηνική συνύπαρξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη το 2001, με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς στην Πατρίδα», τίτλος που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.