Αν ρωτήσεις στην Κύπρο τι είναι για τους Κύπριους μουσικόφιλους τα blues, τότε η απάντηση είναι μία: the Zilla Project.

Πρόκειται για την κορυφαία blues μπάντα στην Κύπρο, η οποία έγινε ήδη 10 χρονών και όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να… ενηλικιώνεται. Με γενέτειρα την Κύπρο, το τετραμελές αυτό μουσικό σχήμα κατακτά τον κόσμο, αφού ξέρει με ένα υπέροχα μοναδικό, χαρακτηριστικό τρόπο, να συνδυάζει διασκευές ροκ αλλά και μπλουζ τραγουδιών.

Το συγκρότημα απαρτίζεται από τον Μανώλη Βουράκη “Big Mo”, ο οποίος έχει αναλάβει τα φωνητικά και τις ηλεκτρικές κιθάρες, τον Νικόλα Μελή “Honey Man” στα πλήκτρα, τον Λοΐζο Παφίτη“Lou” που παίζει το ηλεκτρικό μπάσο και τον Στέφανο “Medicine Man” Μελετίου (γιο του Μάριου Μελετίου) στα τύμπανα. Πρώτος ντράμερ της μπάντας ήταν ο Γιώργος Νικολαϊδης από τη Θεσσαλονίκη, του οποίου το παρατσούκλι (Zilla) ήταν αυτό που χάρισε το όνομα της μπάντας.

“This One’s for The President”

Οι Zilla Project ξέρουν να ξεσηκώνουν με τις διασκευές τους το κοινό που συγκεντρώνεται να τους δει σε κάθε τους εμφάνιση. Βέβαια, πάντα στις παρουσιάσεις τους κυριαρχούν και τα δικά τους τραγούδια, όπως συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη τους επίσημη δουλειά, το 2014, με τίτλο “This One’s for The President”, με 11 κομμάτια εκ των οποίων τα δύο είναι διασκευές.

Η δουλειά τους εκθειάστηκε από ραδιόφωνα, παραγωγούς και μουσικά περιοδικά, ενώ πήρε πολύ καλές κριτικές και από σχετικά sites. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος «Το Κυπριακό κουαρτέτο που κάνει περήφανη τη Μεσόγειο», τίτλος με τον οποίο τους παρουσίασε σε εκτενή αναφορά του το διάσημο βρετανικό περιοδικό The Blues Magazine.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι διεθνούς φήμης μπάντες και τραγουδιστές, όπως οι Blues Wire και ο Kirk Fletcher τους επιλέγουν για να «ανοίξουν» τις συναυλίες τους σε όλη την Κύπρο. Στις αξιοσημείωτες συνεργασίες τους, αυτή με τον Πάνο Μουζουράκη.

Παράλληλα, συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, ενώ ήδη δουλεύουν στην επόμενη δισκογραφική τους δουλειά.