Αντώνης Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελος Ιωνάς στην κιθάρα και Δημήτρης Γιασεμίδης στα πνευστά. Τρεις νέοι άνθρωποι, με διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, αλλά με ένα κοινό στοιχείο που τους έφερε κοντά και συνεχίζει να τους συνδέει σε ένα μουσικό ταξίδι, γεμάτο επιτυχίες. Το κοινό αυτό στοιχείο είναι η λατρεία τους για την κυπριακή παραδοσιακή μουσική την οποία έχουν ανεβάσει σε άλλα επίπεδα!

Ήταν το 2011 όταν οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Monsieur Doumani. Λίγα χρόνια μετά, το 2014, βραβεύτηκαν ως μια από τις καλύτερες πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες στο διαγωνισμό του έγκριτου βρετανικού μουσικού περιοδικού Songlines. Και έκτοτε οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν να έρχονται από όλο τον κόσμο.

Με τέσσερις δίσκους στο ενεργητικό τους, το Cyfolk (2012), το Grippy Grappa (2013), το Sikoses (2015) και πρόσφατα το Αγκάθθιν (2018) έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πιστό κοινό, που αναμένει με ενδιαφέρον την επόμενη δισκογραφική τους κίνηση.

Η πρώτη τους δουλειά, το Cyfolk, ήταν μικρής διάρκειας και είχε κυκλοφορήσει σε μικρό αριθμό αντιτύπων, ενώ οι επόμενες τρεις κυκλοφορίες τους, ήταν πλήρεις δισκογραφικά παρουσιάσεις, υπό τη μορφή ολοκληρωμένων άλμπουμ.

Σε όλες τις δουλειές των Monsieur Doumani μπλέκεται γλυκά η κυπριακή παράδοση στους ήχους και τους στίχους με την πραγματικότητα της σύγχρονης μουσικής, αφού οι τρεις δημιουργοί δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους.

Το χτες και το σήμερα

Βασίζονται λοιπόν στα κυπριακά φολκλόρ τραγούδια, τα οποία μεταποιούν και διασκευάζουν, βάζοντας κάτι σύγχρονο στη μελωδία και στην παρουσίαση. Με άλλα λόγια, φρεσκάδα σε κάτι εξαιρετικά καλό αν και παλιό. Το Αγκάθθιν περιλαμβάνει, ωστόσο, αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις.

Όσο για τις διακρίσεις τους; Ατελείωτες… Το Αγκάθθιν έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στα Transglobal World Music Charts και στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα chart, ενώ έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος δίσκος στο German Records Critics Award. Αλλά και οι άλλες δισκογραφικές δουλειές (με κυριότερη το Grippy Grappa) που τους καθιέρωσε στη διεθνή σκηνή, έχουν πάρει εξαιρετικές διακρίσεις στις χώρες της Ευρώπης.