Αυτό που κάνει είναι να «παντρεύει» την καθημερινότητα της πόλης (καλλιτέχνες, μέρη και ακούσματα) με τη μουσική. Αυτό το «πάντρεμα» έχει ως αποτέλεσμα το μουσικό πορτρέτο της πόλης, τον ήχο της. Ο λόγος για τον δημοφιλή Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία, που μαγεύει με τη μουσική του την υφήλιο.

Η φήμη του έχει, εδώ και καιρό, ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργίες του έχουν εντυπωσιάσει το διεθνές κοινό.

Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ

Μάλιστα, η Ρωσία φαίνεται ότι αγαπά ιδιαίτερα τον Μάριο Ιωάννου Ηλία, τον οποίο γνώρισε καλύτερα μέσα από το «Sound of Vladivostok», τον Ήχο του Βλαδιβοστόκ, ένα τεράστιο μουσικό έργο, πρωτόγνωρο στην ιστορία της μουσικής.

Αυτό που του ζητήθηκε από το Ίδρυμα Zarya και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Zarya του Βλαδιβοστόκ είναι να δημιουργήσει το μουσικό σήμα κατατεθέν αυτής της εξαιρετικής πόλης της Άπω Ανατολής.

Και πραγματικά όλοι έμειναν έκπληκτοι, όταν είδαν το αποτέλεσμα: περισσότεροι από 350 μουσικοί και 20 φορείς συμμετείχαν σε αυτό το πολιτιστικό πορτρέτο της πόλης, ενώ η ίδια η πόλη αποτέλεσε την σκηνή, για να ξεδιπλωθεί αυτό το μουσικό έργο που κινηματογραφήθηκε. Η μουσική έγινε ένα με την πόλη και η πόλη με τη μουσική μέσα από τους ήχους της, τους ανθρώπους της, τις γωνιές της… Πραγματικά μεγαλειώδες!

Μετά από αυτό, οι διακρίσεις και τα βραβεία πέφτουν βροχή για τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη, που με έδρα του την Πάφο κατακτά όλο τον κόσμο.

Από το Βλαδιβοστόκ στο Κιότο

Κι ενώ οι βραβεύσεις του στη Ρωσία δεν λένε να τελειώσουν, ήρθε μια νέα πρόταση – πρόκληση για τον Μάριο Ιωάννου Ηλία, αυτή τη φορά από τη μακρινή Ιαπωνία: να δημιουργήσει πλέον το «Sound of Kioto», τον Ήχο του Κιότο, πάνω στον οποίο ήδη δουλεύει.

Το Κιότο θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και εμβληματική πόλη, για την ιστορία και την παράδοση της χώρας. Ως τέτοια, σίγουρα θα είναι μια πρόκληση για τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη.